VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Zorgverzekeringen voor het basispakket in 2024

Geplaatst op: 13-11-2023, 13:13:56

Zorgverzekeraars hebben de afgelopen dagen de premies voor de basisverzekering in 2024 bekendgemaakt. Over de hele linie wordt het basispakket van de zorgverzekering duurder, maar daarbij telt ook het soort polis dat je neemt.

Elk jaar geldt de bekendmaking van de zorgpremies in november als het startschot van het overstapseizoen. Vanaf 13 november tot en met 31 december kun je de huidige verzekering opzeggen, waarna je nog tot 1 februari de tijd hebt om over te stappen. Deze data gelden bij de meeste zorgverzekeraars ook voor de aanvullende zorgverzekering.

Nederlanders moeten verplicht een basisverzekering afsluiten. In de basisverzekering heeft de overheid bepaalde zorg opgenomen die, afhankelijk van het soort polis (natura, restitutie of combinatie), volledig of gedeeltelijk wordt vergoed.

Bij het kiezen van een basisverzekering is het van belang om te weten wat de verschillen zijn tussen een natura-, restitutie- en combinatiepolis. Het soort polis geeft kort gezegd aan hoeveel zorg en zorgaanbieders de verzekeraar gecontracteerd heeft. Bij niet-gecontracteerde zorg krijg je geen volledige vergoeding.

Met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Zowel gecontracteerde zorg als niet-gecontracteerde krijg je volledig vergoed. In het laatste geval moet je de rekening wellicht voorschieten. Bij niet-gecontracteerde zorg gaat het om 100 procent vergoeding van het marktconforme of wettelijke tarief. Ga je naar een buitengewoon dure psycholoog, dan moet je misschien bijbetalen.

Heb je een naturapolis of combinatiepolis afgesloten, dan wordt zorg bij aanbieders waar de verzekeraar contracten mee heeft, standaard vergoed. Het afnemen van zorg bij een niet-gecontracteerde zorgverlener kan je extra geld kosten. Mogelijk vergoedt de verzekeraar de behandeling dan niet 100 procent. Je betaalt dus een deel zelf. Deze kosten kunnen boven op de eigen bijdrage en het eigen risico komen.

Het eigen risico is het wettelijk bepaalde drempelbedrag dat je jaarlijks voor bijna alle soorten zorg in de basisverzekering moet betalen voordat je zorg vergoed krijgt. In 2024 bedraagt het eigen risico standaard 385 euro. Je kunt het eigen risico vrijwillig verhogen tot maximaal 885 euro per maand. De maandpremie valt dan lager uit, al verschilt het per verzekeraar hoeveel korting er wordt gegeven op de zorgpremie.

Voor sommige soorten zorg in de basisverzekering geldt een eigen bijdrage die door de overheid is vastgesteld. Dit kan het geval zijn voor bijvoorbeeld hoortoestellen, een kunstgebit of kraamzorg thuis.

Restitutiepolis op z\'n retour, grote verschillen tussen premies van zorgverzekeringen

Een belangrijke ontwikkeling is dat steeds minder zorgverzekeraars restitutiepolissen aanbieden met vrije zorgkeuze. Vanaf komend jaar schaffen twee grote verzekeraars, Zilveren Kruis en CZ de restitutiepolis af, zo meldde vergelijkingssite Zorgwijzer deze week. Hetzelfde geldt voor Stad Holland.

Volgens Zorgwijzer komen Zilveren Kruis en CZ voor bestaande klanten met een restitutiepolis met een overgangsregeling, waarbij zorg van niet-gecontracteerde zorgverleners voor de wijkverpleging of GGZ nog wel wordt vergoed.

Eerder stopten zorgverzekeraars VGZ, IZA, Univé, UMC en FBTO al met het aanbieden van restitutiepolissen.

Zorgverzekeraar Menzis blijft nog wel een restitutiepolis aanbieden en hetzelfde geldt voor ASR, Aon en Aevitae.

Bron: www.businessinsider.nl van 13 november 2023

Vorige pagina